Tuesday, May 5, 2015

DIY : Minion Bookmark

Assalamualaikum...

Hai beautiful people, tetiba ter-rajin pulak hari ni nak buat DIY, for your information,Dayah selalu buat DIY ni, tapi jarang post kat blog, buat suka-suka jer. Tapi ni kira firstime la Dayah post DIY kat blog *hand clap*. Hehe. DIY bookmark ni sesuai sangat lah untuk ulat buku macam kita. Student life la katakan. DIY ni sangat mudah and comel tau. So cekidaut !

Material yang korang perlukan seperti di atas yer. Colourful paper tu Dayah guna tiga colour iaitu putih, kuning dan hitam.



Lukis segi empat sama macam kat atas ni. Ukuran segi empat ni semua 2" .  Its up to you nak buat besar mana tapi jangan terlalu besar tau .


Buat garisan panjang seperti di atas, yang Dayah dah line kan warna merah tu. Kemudian yang Dayah conteng and arrowkan tu korang kena BUANG tau.



Lepas gunting semua-semua tu dia akan jadi macam kat atas ni. Then, lipat kat bahagian yang Dayah dah buat garisan putus-putus tu ke dalam. Biar jadi triangle tau.



Glue kan pada permukaan lipatan tadi, ia bertujuan untuk mencantumkan kedua-dua lipatan tadi.. Bukan bahagian dalam yer. Ingat! :)



Lepas kita lipat dan lekat kan lipatan tadi dia akan jadi macam kat atas ni. Nampak tak Dayah glue-kan kat mana ? Jangan pulak rajin-rajin pegi glue-kan bahagian dalam tu, kan karang lain pulak jadi nye .



Okay, step seterusnya ialah korang guntinglah paper colour hitam untuk buat rambut dan tali goggles minion, then paper putih pulak korang gunting buat bulat untuk mata minion tu and lekatkan mata minion tu macam kat atas ni .



Step yang last sekali. Ehem-ehem sukanyer, hehe. Korang lekatkan goggles dan rambut
minion tu dan lukis mulut dia biar nampak lagi comel . Haha.



So tadaaaaa! Dah siap . Comel kan ? Ni la function bookmark tu boleh mark kat corner buku korang. Easy and pratical. Hehe



My collection. Ada Minion, Elmo, Domo and Moustache.Hehe. Korang pun boleh buat ikut kreatif korang and konpem lagi comell :). So selamat mencuba korang!

Thank you, selamat mencuba oulls. Leave your comment :) 



22 comments:

  1. kreatif Nye sis.....menarik2...suka tgk....

    ReplyDelete
  2. Ya Allah, comelnya.. Kena cuba ni. Thanks bagi inspirasi buat bookmark camni

    ReplyDelete
  3. ya allah... terror nye dayah buat ..comel gila.. hahaha.. tak tahu pulak dayah ni memang kreatif.. mesti dalam bilik dayah cantik gila sebb rajin deco kan? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terror pun. Benda macam ni boleh lah. Hahaha . Bilik dayah banyak gantung2 origami burung dgn bintang hahaha dan gambar :)

      Delete
  4. Wahhhh...Menarik sangat ni... Nanti Kak LeYA boleh cuba buat ni.. boleh letak dalam novel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat lah kak Leya. Hihi . Senang jer :)

      Delete
  5. comel gilaaaa haha.. nak try la nanti

    ReplyDelete
  6. wahhhh cantiknya!!!! nak cuba jugaklah, thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Cuba lah tau. Sharing is caring kan. Hehe

      Delete
  7. Cute!! rajin dayah buat ya... boleh buat bisnes bookmark ni. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, sebab bosan sangat kak zizie. Bisnes ? Ade ke yang nak beli ? Hmm

      Delete
  8. wahhh, menarik nie dayah. nak cuba buat la nanti. thanks for tutorial. siap buat step by step lagi. hehhee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Thanks awak. Nanti dah buat tag lah yer hehe

      Delete
  9. wah kreatif nyeeee. untung laa. kite tak kreatif. bila masa Pendidikan Seni je, rasa macam nak lari dari kelas. xD Nice Sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takder lah kreatif sangat awak, benda macam ni boleh lah buat. Kenapa nak lari ? hahaha subjek PSV lah yang paling best :)

      Delete

Drop your words below . Thank you tau :)