Monday, November 9, 2015

Girlfriend's Doodle

Assalamualaikum gaiss !

Actually aku takder idea nak post ape, tambah lagi kepala tengah runsing memikirkan result yang akan keluar pada 13hb Nov ni.  Seram dia lebih dari ternampak tolol berlari-lari tak pakai baju. Haihh korang boleh bayangkan tak macam mana tu ? Hahaha.  

Okay taknak cakap banyak dah, actually aku start lukis doodle ni dah lama, dulu guna paint tool jer sebab tak pandai nak guna Photoshop and Portable Sai.  Lepas tu, terdetik satu hari tu nak download Portable Sai and nak try lukis doodle guna Sai. Alhamdulillah la berkat usaha gigih tangan ni, menjadi la juga. Nampak jugak la rupa doodle tu, ada mata, tangan, kaki and so on. Hahaha. 

So here I present to you my own doodle that i created for my girlfriends! 

From the left : Eqa, Nurul, Me, Aten, Miera and Anis . * HK stand for Hello Kitty not Hong Kong , Hahaha *

Aku create doodle ni untuk kengkawan aku, complete 6 of us .  And doodle ni dorang dah set as our group Whattapps profile picture.  Banyak lagi sebenarnye aku buat, tapi simpan je dalam laptop. Nak buat freebies malu sebab tak cantik jadi buat kenangan je lah . Hehew.

So sampai sini je lah dulu, doakan aku dapat result yang baik nanti. Takut nye mak aih. 4 days to go . *crying* 

Kbye. Love xoxo :)



Thursday, October 29, 2015

Shawn Mendes



Hai gais good morning ! Today I want to share with you my currently favorite song by Shawn Mendes. There're two of his song that I really love it which is "Stitches" and "Never be Alone". So here I share these two videos that I got from Youtube






Another song by Shawn Mendes :-
* and many more, you can check it out on Youtube now !

By the way, I'm also in love with Adele new song "Hello" . One direction " Perfect" and "Infinity" .   Don't forget to subscribes ! 

I'm just sharing . Thank you ! Love xoxo .





Monday, October 19, 2015

Semester break !


Assalamualaikum..


Hai gais and happy Monday !
Setelah 4 bulan blog ini dihiraukan dan terpaksa diprivatekan, hari ni aku publickan. Wuhuuuu !  Private bukan sebab apa, sebab hari tu aku bukak blog tetiba terapply template lain. Buruk benar aku tengok dan aku ambil keputusan untuk privatekan dia sebab nak edit bagi kemas balik memang malas dan sibuk to the max la.

Memandangkan cuti semester baru je bermula, aku nak nikmati dulu cuti ni. Mungkin esok or lusa aku update lagi.  Nak seru dulu idea biar datang banyak-banyak.

K, dah malas nak menaip. Sekian . Bye .



Friday, May 22, 2015

How to Shop MYSALE in a Smart Manner




Hai beautiful people and happy Friday !

Me as a human being and also a girl, just like another girl who is cannot be separated with shopping. Many people do not know how to spend their money properly, so if you want shopping, I suggest you to make a smart planning before shopping. 

So, here is a few tips "HOW TO SHOP MYSALE IN A SMART MANNER" :)

We all, that includes me, need a few simple reminders on how to shop smart. It cannot be denied that we used to live with the cliché old shopping mantra ‘Shop til you drop!’ when it comes to shopping. However until it became quite a problem for me because shopping started to become compulsive, some of us knew that we better find a solution for a healther relationship to shopping. One of the solution is find better ways to shop during sales. So ladies, let see what are the "best mysale shopping tips" that you should definitely follow. It could help you to shop smart and wise in the future. 

 NEVER go out shopping without making a list first. You have to shop with a list and this is my very first rule that I have been following. This is to avoid you from overspending or buy things that you do not need. You would want to avoid spending money on things that you don’t use, right? Save your hard earned cash and precious time by preparing a list of things you only want and need to buy before you head out to the store.




 Everyone hates the ‘B’ word – budget! But oh yes, it is very important to set a budget because very often we overspend because we don’t have parameters around what we spend. Shopping without a budget is not a smart way to shop!




 Shopping with the magic plastic card aka credit or debit card tends to make us pay a lot more when we shop. The feeling these magic cards make us feel great like playing Monopoly is a real deal. So be prepared, pay with cash and stick to your budget!


Hopefully it will helps you. By the way click "here" or "here" . This is currently my favourite shopping online. The price is very reasonable and excellent service. Im very enjoyed it. Check it out babe ! 

Thank you. Love xoxo :)

Wednesday, May 20, 2015

Box Organizer


Hai peeps! Petang ni dayah nak share diy yang dayah buat. Sesuai untuk simpan all your things, make up and so on. Cheap and Easy!So cekidaut 


Dayah buat daripada kotak yang tak terpakai macam kotak kasut, kotak ape-ape pun boleh asalkan kotak tu masih elok fizikal nye. Hahaha

Any request untuk buat diy box organizer ni boleh comment kat bawah tau. Thanks you gaiss ! Love xoxo :)

Sunday, May 10, 2015

Happy Mother's Day


Assalamualaikum and Happy Mother's Day untuk semua yang bergelar ibu :)

Dear mum, Im so proud with you. Proud sebab dia seorang wanita yang kuat dan tabah. Yang paling sporting, yang paling memahami. My best listener and adviser. Takkan ada ape pun kat atas dunia ni boleh gantikan ma. Inn Sha Allah Dayah akan banggakan ma nanti. Kalau boleh satu hari nanti,  apa yang ma nak, Dayah belikan, mane ma nak pegi Dayah bawakan. Nak sangat Dayah boleh cakap macam tu nanti. :')


Hahaha, dah pandai sekarang eh ? Inn Sha Allah nanti dapat gaji Dayah belikan. Niat memang nak beli pun, tunggu fulus je . Eh jap, mesti ade yang tak paham ma Dayah tu balas ape. Hahaha. Maklumlah kecek Klate tapi orang Tranung. Translate " Ucap saje ke ? Hadiah takder ke ? " Hah begituuu. Clear ? Baiklah . hehe



Queen in my life, no one can replace you ma, I cant describe how much I love you, how much you meant to me. I love you the whole of my life.*Hug and thousand of kisses*. 

Hmmm, ya Allah tak dapat aku bayangkan hidup aku tanpa seorang yang bernama IBU. Macam mane aku nak hidup kalau seluruh nyawa dan kekuatan aku tak der. Allahurabbir :'(

Tetiba mata masuk habuk, Sekian . Love xoxo.

-This post special for my mum-


Tuesday, May 5, 2015

DIY : Minion Bookmark

Assalamualaikum...

Hai beautiful people, tetiba ter-rajin pulak hari ni nak buat DIY, for your information,Dayah selalu buat DIY ni, tapi jarang post kat blog, buat suka-suka jer. Tapi ni kira firstime la Dayah post DIY kat blog *hand clap*. Hehe. DIY bookmark ni sesuai sangat lah untuk ulat buku macam kita. Student life la katakan. DIY ni sangat mudah and comel tau. So cekidaut !

Material yang korang perlukan seperti di atas yer. Colourful paper tu Dayah guna tiga colour iaitu putih, kuning dan hitam.



Lukis segi empat sama macam kat atas ni. Ukuran segi empat ni semua 2" .  Its up to you nak buat besar mana tapi jangan terlalu besar tau .


Buat garisan panjang seperti di atas, yang Dayah dah line kan warna merah tu. Kemudian yang Dayah conteng and arrowkan tu korang kena BUANG tau.



Lepas gunting semua-semua tu dia akan jadi macam kat atas ni. Then, lipat kat bahagian yang Dayah dah buat garisan putus-putus tu ke dalam. Biar jadi triangle tau.



Glue kan pada permukaan lipatan tadi, ia bertujuan untuk mencantumkan kedua-dua lipatan tadi.. Bukan bahagian dalam yer. Ingat! :)



Lepas kita lipat dan lekat kan lipatan tadi dia akan jadi macam kat atas ni. Nampak tak Dayah glue-kan kat mana ? Jangan pulak rajin-rajin pegi glue-kan bahagian dalam tu, kan karang lain pulak jadi nye .



Okay, step seterusnya ialah korang guntinglah paper colour hitam untuk buat rambut dan tali goggles minion, then paper putih pulak korang gunting buat bulat untuk mata minion tu and lekatkan mata minion tu macam kat atas ni .



Step yang last sekali. Ehem-ehem sukanyer, hehe. Korang lekatkan goggles dan rambut
minion tu dan lukis mulut dia biar nampak lagi comel . Haha.



So tadaaaaa! Dah siap . Comel kan ? Ni la function bookmark tu boleh mark kat corner buku korang. Easy and pratical. Hehe



My collection. Ada Minion, Elmo, Domo and Moustache.Hehe. Korang pun boleh buat ikut kreatif korang and konpem lagi comell :). So selamat mencuba korang!

Thank you, selamat mencuba oulls. Leave your comment :) 



Thursday, April 30, 2015

Freebies : Header Image

Assalamualaikum..

Hai gaiss salam last April untuk tahun 2015 hahaha. Hari ni baik hati sikit nak buat freebies. Daripada simpan jer dalam lappy, baik buat freebies en? Freebies ni tak seberapa pom awakk. Yang simple-simple jer untuk buat header . And ni firstime tau buat freebies. Hahaha.  Cekidaut !



Freebies 1




Freebies 2



Freebies 3



Right click > save as image > png and save . Done !

noted : Header image ni bersaiz 900x200 , not transparent .



Tadaaaaa! Ni contoh header tu . Hehe. Dayah guna photoshop untuk buat tulisan dan transparentkan image ni.  Dan selebihnya tu ikut kreatif korang lah nak resize ke nak comelkan lagi ke .Haha . 

Kalau berkenan , ambik jer jangan malu-malu and leave your comment tau . Ok bai :)




Tuesday, April 28, 2015

Chicken Pox




Assalamualaikum..

Nak jadikan cerita, bulan lepas sebelum final exam, aku terkena chickenpox. Doktor bagi mc seminggu terus aku balik berubat kat rumah, maka terpaksalah aku tunda test yang berderet tu, hmmm tua-tua baru nak kena hishhhh. Seriously, memang terseksa giler sebab nak makan yang sedap-sedap sikit tu tak boleh, kena betul-betul berpantang. Yang best nye chickenpox ni buat aku slim sikit, tak yah nak diet or makan pil kurus ke ape ke. Hehehe 

Yang paling leceh nye chickenpox ni dia tinggal parut yang hitam legam, ada jugak yang  berlubang seperti kawah bulan,so tangan tu jangan gatal sangat nak picit tau kalau tak nak ciken-ciken tu mengamuk. Orang tua-tua cakap chickenpox dia akan kena kalau kita tak pernah kena mase kecik-kecik dulu, mean setiap orang tu akan kena sekali seumur hidup, tapi ada jer yang naik dua kali. Sebab? sebab ciken-ciken tu tak keluar habis. Lebih baik kena mase kecik sebab kulit muda kan, so parut mudah hilang. Bila dah besar jadi susah lah sikit.

Tapi, nasib baik lar naik tak banyak sangat kat muka, kalau tak memang ber-polka dot la muka i . Hahaha.  Tapi ade jer parut kat muka aku ni dua tiga bijik tapi bukan yang berkawah lah, yang paling menonjol nye kat hidung. Alhamdulillah dah makin pudar dah sebab tak picit dan jaga pemakanan. Aku ada beberapa tips nak share mungkin boleh membantu sedikit sebanyak. Inn Shaa Allah :)

Do's and Don'ts

1. Jangan makan makanan yang berminyak.

2. Jangan makan ayam,telur dan seafood.

3. Banyakkan makan sayur-sayuran

4. Makan makanan yang dibakar, direbus atau dikukus. Eg: sup sayur, ikan bakar, roti dan sebagainya.

5. Untuk mengelakkan berparut, jangan picit, garu atau kopek si ciken tu.

6. Guna bio oils pada parut yang tertinggal tu. Inn Shaa Allah hilang .

7. Jangan bagi kena hujan kalau tak nak parut tu jadi kekal dan hitam. 

8. Selalu sapu krim yang doktor syorkan bagi mempercepatkan lagi chickenpox tu tertanggal.



Hope membantu lah even tak banyak. Hehehe. Chickenpox ni paling lama dia naik pun seminggu lebih camtu lah. Masa tu kena pantang betul-betul kalau sayang kat muka. Eh satu lagi, pastikan parut tu betul-betul kering dan tertanggal baru boleh makan sedap-sedap balik okay? Bukan apa, takut nanti bernanah balik kan makin lame kan berpantang tu. Hehehe. 

Sampai sini je lah. Thankyou gais! :*



Sunday, April 19, 2015

Birthday Girl


Assalamualaikum semua daripada birthday girl kat sidebar ni ||||>>>

Actually semester break dah start dah. Yuhuuuuu! Buat masa sekarang ni aku nak rehat sepuas-puasnya dulu, penat otak tak hilang lagi woi, lepas hilang penat tu baru la aku nak kerja. Hehe.

Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik tut-tut dah twenty dah , no more "teen" . Sedih ade nak ketawa pun ade. Sedih sebab dah makin tua kan, dugaan pun makin mencabar, but its okay la, iam strong enough! . Yang nak ketawanya sebab dah boleh kahwin dah, boleh jadi mak orang dah. Hahaha.

Yang special tahun ni ialah i got a lot of suprise and wishes in my birthday at 17 April. Ya Allah, memang terharu gila lah, nak nangis nak ketawa, bercampur semualah . First, roomates buat suprise. Patut lah dorangtu suruh aku mandi lelame. Masuk bilik, penuh hadiah atas meja . Nak describe macam mane perasaan tu ? Kau rase ? . Diri sendiri pun dah lupa birthday sendiri kerana terlau sibuk dek final exam. Hishhh . Second, Firdaus berpakat dengan family buat suprise pada 18 April bersamaan dengan semalam, sebab mase birthday aku tu dia ade paper, his last paper.  Terharu ya Allah. Kekadang aku rasa bertuah, bertuah sangat sebab ramai orang yang menyayangi aku walaupun aku bukan lahir dalam family yang senang tapi Im so so grateful. Dear my family,friends and Firdaus I really proud to have all of you in my life :)


Pandai Firdaus buat suprise sekali dengan my mum sebab birthday my mum 13 April . Hehe


Ni baru satu beg kertas besar, tak termasuk kotak-kotak lagi ni . Hahaha . Thank you semua :*

p/s : Eh lupa nak bagitau yang aku dah tukar link Url blog aku ni. Sebab? sebab nak yang lebih sesuai dengan name dan usia yang makin meningkat. Hahaha. Thank you Baii!

Tuesday, February 24, 2015

Good Luck


Hai hai selamat pagi Malaysia. Hehehe

Memandangkan klass lewat hari ni, so aku buka la blog kejap, nak sapu-sapu habuk,debu dan kuman kat sini. Ishhh *takder pom sena nye* .  Kehidupan makin sibuk sekarang woii, start dari bulan Februari sampai April memang pax giler la .  Student life la katakan, final exam pom dan lelambai dah hmmmm.  Takper tak per cuti semester nanti aku nak Qada balik yang mane tak cukup tu . Hahaha

So, selamat maju jaya la kawan-kawan, especially buat gegerl aku tu Iqa, Fatin, Mira, Nurul and Anis. Tak lupa jugak untuk "bang Daus" hahaha . Buat yang terbaik, maintain pointer seperti sem lepas, no repeat paper, kalau usaha lebih lagi, kerja keras Insyallah ada dalam dean list. Insyallah . Fighting gais ! 


Muka aku yang paling senak kat sini, takper la aku selalu buat, macam-macam jenis pulak tu. Hahaha chill la  weh.  Tak cukup bilangan sena nye ni . Sorang tu course lain, sorang lagi lupa la pegi mane time ni. Ni la roomate aku seangkatan classmate jugak . Ploles nye semuaaaa . Insekiyorrr titew . HAHA 



Cukup enam ! Takde nama yang tertinggal ;)
Kalau tak keberatan, follow la aku kat Instagram :@dayah_mf . *ajet retis nye kau*


p/s:  Nanti cuti semester bulan April ni, Insyallah aku sambung blogging . Tapi kalau ada free time la, sebab bila cuti sem je aku kerja, nak cari duit lebih tapi the most important thing is EXPRIENCE! Masa ni la kena cari sebanyak mungkin kan. Nanti ada mase free boleh la update yang merapu-merapu. HAHA. Wish me luck gais ! Thanks :)

Sunday, January 18, 2015

3 Eyeliner Looks for Women to Try


Hello everyone !

Want look different and stunning ? Let's try "3 EYELINER LOOKS FOR WOMEN TO TRY" . The result is certainly very amazing and you'll satisfied with long-lasting and natural eyeliner.

Women are known to always want to look nice in any way they can and this includes having the perfect eyeliner look. Some men may not know or see the difference of the eyeliner make up look but women do. However, a number of ladies may have some trouble figuring out the best eyeliner look for the face. There are three types of eyeliner looks which any women can attempt looking stunning and with confidence. The first eyeliner look is the simple basic tint on the upper eye lid. This eyeliner look is often flaunted by the ladies who want to appear natural and simple without going overboard. Women can try this basic eye look to work or even a casual day out.


Second, women who aim to attempt a sexier eye makeup appearance should opt for the pretty cat eyeliner look. The cat eyeliner look is applied with an edgy tint on the upper corner of your eyes. Apply it as the basic eyeliner look but with a slight upward tint for a ravishing style. The cat eye will definitely make every head turn into your direction. Style this eye look to parties, formal events or even on a special date with someone. Feel sexy yet sophisticated in your own skin and flirt with your eyes. 


Lastly, the women who want to have a more dramatic make up look can try applying eyeliner on their upper eyelid as well as under their bottom lashes. This eyeliner style represents closely to a smokey eye touch as it gives off a mysterious vibe to your personality. Flaunt this eyeliner appearance for an extra image boost in your low days. It will definitely help you be confident and show off the bold side you have which others hardly see. Interested ladies who are wondering where to get new eyeliners can check out ZALORA as they offer an extensive collection of eyeliner for women online from various well-known brands.   



Don't forget to check it out HERE or you also can just 'click' the picture above to go to the website . There are many type of eyeliner with variety brand and reasonable price . Choose which one you like. What are you waiting for  ? Let's look more gorgeous with charming eyes girls !!!

Thank you :)

Saturday, January 3, 2015

Two zero one five (2015)




Assalamualaikum ...

Happy new year gaiss! It's time to start again.  Stop thinking about what you're going to do and start doing it.  It's time to live your life and be who your are.  Forget about whatever happened in last-last year and just move on.  Take risks and be yourself , you only have one life .  No matter what happens in your life, remember to be honest with yourself.  If you failed, forgive yourself .  Everyone makes mistakes right ?

I really dont care if people dont like me anymore .  If you like me, yes im so glad and i'll like you too .  If you don't , its okay because life is too short to worry what others think , I don't care what people say about me, because i know who i'am and im gonna do what makes me happy :) . I just care for who loving me .

Im so so so grateful , alhamdulillah im have still my 3F . What 3F ??? 3F is FAMILY , FRIEND and FIRDAUS .  I love them too much .  I have a big and complicated family there's always support me . I have pretty girlfriend there's always makes my day , sometimes we make a joke and laughing together till ''guling-guling'' . Real friend get treated like family. Hahaha .  Lastly , Firdaus . He's my brother, best friend and true love  , nothing better than having someone there's can be  a friend and boyfriend .  He's always support me, try to cheer me up when in my worst time , for me if he can handle when i in my worst time, he deserve to get my best.  He's always try to fulfill all my need  .  I love you , I hope you know that :')

Life never be easy , but we can learn to be a better person . I hope I can give happiness for my family , I really hope that i can archieve my life goals . May Allah ease everything in my ife . Amiiinnnnnnn :')




p/s : sorry lah for ''rojak'' and ''jeng-kreng broken english to '' at least ada niat nak improve yang broken tu daripada berlagak tahu tpi tak tahu . Hahaha .^^


Gumawoss chingu !